Ondernemers en zelfstandigen zonder personeel doen er verstandig aan om de naam TM Benelux niet alleen te onthouden, maar ook te vermijden. Dit bedrijf – op papier gevestigd in Brussel – maakt zich namelijk schuldig aan acquisitiefraude met betrekking tot domeinnamen. Het doel is om jou langdurig op te zadelen met een waardeloze domeinnaam tegen een veelvoud van de marktconforme prijs, want in zekere zin smijt je honderden euro’s over de balk voor niks als je besluit om met TM Benelux in zee te gaan. Hoe gaat dit bedrijf te werk, en waar moet je op letten?

Het is bedrijven en zelfstandigen zonder personeel een doorn in het oog: oplichters die zich voordoen als expert op het vlak van intellectuele eigendomsbescherming die ongevraagd telefonisch of per mail contact opnemen over domeinnamen die vrijwel identiek zijn aan die van jouw bedrijf.

Maar waarom zouden ze jou hierover benaderen? En wat willen ze eigenlijk van je?

Dure contracten aansmeren met smoesjes over niet-bestaande kopers

In de basis komt het verhaal praktisch altijd op hetzelfde neer. Kwaadwillenden zouden op het punt staan om sterk gelijkende domeinnamen te kapen, met potentiële imagoschade voor jouw bedrijf tot gevolg. Jij hebt bijvoorbeeld de website naamvanjouwbedrijf.nl in jouw bezit, maar iemand heeft het kennelijk op naamvanjouwbedrijf.org gemunt. En dat is schrikken, want daar zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten.

Gelukkig is er nog nét de mogelijkheid om dat proces te blokkeren, en daarbij maken de oplichters vaak gebruik van termen als het (overigens niet-bestaande) ‘eerste registratierecht’. Het uitgangspunt is dat jij er op het allerlaatste moment nog voor kunt kiezen om de betreffende domeinnaam zélf te kopen.

De vermeende imagoschade is daarmee afgewend, maar daarmee is de ellende niet voorbij. Jij betaalt voor deze domeinnaam namelijk een veelvoud van de marktconforme prijs, en je zit bovendien vast aan een langlopend contract. En zo betaal je gerust tien jaar lang voor een domeinnaam en ben je al snel vele honderden euro’s lichter.

En dan hebben we de spreekwoordelijke kers op de taart nog niet benoemd: er zijn überhaupt geen kapers op de kust, dus het hele verhaal is van A tot Z verzonnen. Het kopen van de extra domeinnaam is in zekere zin dus nog waardeloos ook, want er had anders geen haan naar gekraaid. 

Bovendien is het contract dat je afsluit een zakelijk contract, en het nadeel aan zakelijke contracten is dat deze zich een stuk lastiger laten ontbinden dan contracten tussen particulieren en bedrijven. Bewijs maar eens dat het verhaal op basis waarvan het contract tot stand is gekomen op verzinsels berust.

TM Benelux gaat door waar Trademark Office ophield

Eén berucht bedrijf dat zich hier in het verleden veelvuldig schuldig aan heeft gemaakt, is Trademark Office. Niet geheel toevallig is dat een bedrijf waar Opgelicht?! de nodige aandacht aan heeft besteed. In de nazomer van 2019 publiceerden wij een uitgebreid artikel over de misleidende werkwijze van dit bedrijf, waarbij ondernemers soms zelfs werden uitgescholden of geïntimideerd.

In januari 2020 werd het faillissement van Trademark Office uitgesproken, maar onder de naam Trademark Benelux ging eigenaar Jonathan Oudekerk gewoon door. En toen vond Opgelicht?! het tijd om eens verhaal te halen, al koos meneer na het zien van de cameraploeg direct het hazenpad en weigerde hij om tekst en uitleg te geven over de bedenkelijke handel en wandel.

De afwikkeling van het faillissement kende overigens een teleurstellende uitkomst. De rekening was leeggehaald en voor gedupeerden viel er niks te halen.

Daarmee is overigens geen einde gekomen aan deze vorm van acquisitiefraude. Sinds kort is namelijk een website van het bedrijf TM Benelux (zou dat staan voor ‘Trademark Benelux’?) met de bijbehorende domeinnaam Tmbenelux.org in de lucht. En het zal je wellicht niet verbazen, maar zij bedienen zich van exact dezelfde handelswijze als Trademark Office, waarin misleiding en bedrog de voornaamste uitgangpunten lijken te zijn.

Daarbij moeten we overigens wel vermelden dat we vooralsnog geen aanwijzingen hebben dat degene(n) van Trademark Office dezelfde(n) zijn die ook achter TM Benelux zitten. Het gaat puur om de werkwijze én de opvallende overeenkomst wat betreft de naam van het nieuwe bedrijf.

Hoe gaat TM Benelux te werk?

De werkwijze van TM Benelux sluit naadloos aan op hetgeen hierboven beschreven werd. TM Benelux is volgens de informatie op de website gevestigd in Brussel, meer specifiek aan de De Meeûssquare 37, een indrukwekkend kantoorpand in het centrum van de stad waar zo te zien ook virtuele kantoorruimte wordt verhuurd.

Op de website valt verder te lezen dat het bedrijf ‘in 2009 werd opgericht in het hart van Brussel’, al vragen wij ons dan wél af waarom deze domeinnaam pas sinds 30 augustus 2021 online staat en waarom de eigenaar er de nodige moeite in heeft gestopt om zijn ware identiteit te verbergen: vaak een teken dat er toch bepaalde zaken plaatsvinden die het daglicht niet kunnen verdragen. Wat hebben ze te verbergen?

Daarnaast valt op dat we hier te maken hebben met een eenvoudige WordPress-website. Op zich is daar niets mis mee, maar het is wellicht niet de professionele standaard die je zou verwachten van een bedrijf dat naar eigen zeggen sinds 2009 bestaat, schermt met grondige kennis over intellectueel eigendomsrecht en bovendien de indruk wekt dat ze in een chique kantoorpand gevestigd zitten op nog geen 300 meter afstand van het Koninklijk Paleis van Brussel. 

Ook de contactgegevens doen vermoeden dat hier iets raars aan de hand is. De enige contactmogelijkheid is namelijk een mailadres, info@tmbenelux.org. Ook staan er geen gegevens uit de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO, het Belgische equivalent van de Kamer van Koophandel) op de site.

Een Vlaamse volger werd door TM Benelux benaderd met flauwekulverhalen over een domeinnaam, en na het lezen van deze mail viel bij ons het spreekwoordelijke kwartje. Deze persoon was zo vriendelijk om de mail met ons te delen, dus plaatsen wij ‘m ook maar even, uiteraard wél in geanonimiseerde vorm.

Het bedrijf richt zich overigens overduidelijk op Nederlandstalige klanten, dus de kans is reëel dat ook Nederlandse ondernemers en zelfstandigen door TM Benelux worden benaderd.

Werkwijze van TM Benelux wordt duidelijk in deze mail

Van: Ruben | TM Benelux <ruben@tmbenelux.org>

Verzonden: [datum + tijdstip]

Aan: [e-mailadres ontvanger]

Onderwerp: Nieuwe aanvraag

Geachte heer/mevrouw, 

Wij willen u ervan op de hoogte stellen dat wij een registratieverzoek hebben ontvangen voor www.[domeinnaam].com. Aangezien dit verzoek ingediend is door iemand buiten uw organisatie stellen wij u hiervan op de hoogte. 

Als het verzoek wordt voortgezet, kan dit gevolgen hebben voor uw bedrijf. Uw klanten kunnen in de war raken omdat een ander bedrijf exact dezelfde naam gebruikt, maar met een andere extensie. Daarom geven we u deze eenmalige aanbieding om deze naam zelf te registreren.

Als u akkoord gaat, koppelen we www.[domeinnaam].com aan www.[domeinaam].be. De kosten voor deze naam bedragen 29,75 euro per jaar. De domeinnaam wordt direct geregistreerd voor een periode van 10 jaar, wat betekent dat u een eenmalig bedrag van 297,50 euro betaalt (exclusief btw).

Uw naam zal worden beschermd en geregistreerd voor deze periode. Als u wilt kunt u de extensie nadien voor eenzelfde periode verlengen. Gaat u akkoord met onze eenmalige aanbieding? Reageer dan met ‘akkoord voor dit voorstel’ in antwoord op deze e-mail. 

Dit zijn de factuurgegevens die wij van u hebben:  

[verwijderd]

Mocht hierin iets veranderd zijn, pas dit dan alstublieft aan en stuur dit naar ons toe. Bij akkoord wijzen de derde partij af en koppelen deze naam aan uw huidige website.

Gaat u niet akkoord? Laat dit dan ook per mail weten. Wij zullen de derde partij hier dan van op de hoogte stellen en het registratieverzoek voortzetten voor de derde partij. Ik zie uw reactie graag tegemoet.

Met vriendelijke groet,

Ruben Goossens

TM Benelux

www.tmbenelux.org

Wat moet je doen als jij benaderd wordt door TM Benelux?

Een goed begin is het halve werk. Heb jij een zakelijke website? Dan is het de moeite waard om te inventariseren welke aanvullende domeinnaam of -namen je voor jouw bedrijf mogelijk nodig denkt te hebben.

Voor de meeste – voornamelijk kleinere – bedrijven geldt dat een aanvullende rij domeinnamen met afwijkende extensies niet van bijster veel toegevoegde waarde is. Dat weten bedrijven die zich schuldig maken aan het plegen van acquisitiefraude natuurlijk ook, en daarom zetten ze je met verzinsels onder druk om tóch akkoord te gaan met iets waar je in praktisch opzicht weinig aan hebt. 

Als jij een mail krijgt zoals uit het voorbeeld hierboven, is het raadzaam om te checken of de domeinnaam waarvan men beweert dat deze op het punt staat om gekaapt te worden inderdaad nog vrij is. De zoekopdracht ‘domeinnaam vrij’ levert via Google al snel een rijtje hostingpartijen op die jou de mogelijkheid bieden om dat in een handomdraai te checken.

Is de genoemde domeinnaam inderdaad nog vrij? De tarieven zullen in veel gevallen véél lager zijn dan de ‘aanbieding’ waar bedrijven als TM Benelux je mee proberen te verleiden, dus je kunt eventueel besluiten om de domeinnaam dan maar zélf vast te leggen voor een fractie van de prijs. Al geldt daarbij wel het advies dat je het beste even kunt overwegen of je deze domeinnaam daadwerkelijk nodig hebt, anders is het alsnog weggegooid geld.

Toch gedupeerd? Kijk dan eens op Acquisitie-fraude.nl, de partij achter deze website heeft ervaring met het bijstaan van gedupeerden van acquisitiefraude en heeft in het verleden meermaals succesvol tegen Trademark Office geprocedeerd.

Bron: avro/tros opgelicht